Biblia od kuchni
„Dzieci, czy macie co na posiłek?”
1.Pan Jezus nawet po Swoim Zmartwychwstaniu służył najbliższym nie tylko jako lekarz czy nauczyciel, ale też jako kucharz. Nie wierzycie? Zapraszam do lektury Ewangelii Jana. Znajdziecie tam fragmenty w których Jezus przyrządzał swoim uczniom posiłki. Oto śniadanie o 5 rano prosto z kart Ewangelii: 1. Na palenisku ogniska lub w domu, na patelni grillowej, umieszczamy małe kromki chleba oraz ryby słodkowodne (np. pstrąg). Po usmażeniu umieszczamy kawałki ryby na grzance, skrapiamy wysokiej jakości oliwą i dekorujemy świeżym tymiankiem.
2. Przepis na 5 chlebów jęczmiennych: łyżeczka suchych drożdży i pół łyżeczki sody oczyszczonej, 1/5 szklanki ciepłej wody, 1/4 jogurtu naturalnego, 1 szklanka mąki jęczmiennej + 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej, szczypta soli. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Ubić jogurt z sodą (aż utworzy pianę).Wymieszać wszystkie składniki razem, zagnieść ciasto i wyrabiać w rękach przez 10 minut. Pozostawić ciasto z misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę tak, aby podwoiło objętość. Następnie znów zagnieść ciasto i podzielić na 5 równych części uformowanych w kule. Rozwałkować i pozostawić na pół godziny pod przykryciem. W tym czasie przygotować palenisko lub nastawić patelnię (idealna do podpłomyków jest także patelnia grillowa). Smażyć placki po 2 minuty z każdej strony. Podawać ciepłe.
3. „Macie tu coś do jedzenia?” – czyli przepis na rybę w miodzie według św. Łukasza. Ryba z miodem: filet (np. z dorsza), sok i skórka starta z cytryny, sól, pieprz, śmietana, miód. Filety posypujemy przyprawami i nacieramy skórką i sokiem z cytryny. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdy kawałek ryby polewamy dużą łyżką śmietany i odrobiną miodu (wystarczy mała łyżeczka). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160’C przez około 20 minut.